Alegria Hälsa och Utbildning

Seniorhälsa

Detta är kursen för dig som vill lära dig mer om din hälsa och diskutera hälsofrågor tillsammans. Hälsa och välmående, vad är egentligen det?

För mig handlar det till största del om att känna efter vad jag behöver just nu, just idag. Det låter enkelt men det är svårt i vårt samhälle att verkligen fundera över vad jag behöver. Just detta, att känna efter och reflektera, är grunden för hälsa och välmående för mig. 

I kursen ingår boken ”Seniorhälsa” av Stina Willquist, filmade föreläsningar, filmade yoga- och meditationspass samt diskussions- och reflektionsfrågor. Varje tillfälle utgår från ett tema där vi läser i boken och gör en övning hemma. Detta följs av reflektions- och diskussionsfrågor som lämnas in på lärplattformen Learnify på nätet där vi i kursen läser varandras inlägg och diskuterar frågor och uppgifter. Du får också personlig återkoppling på uppgifterna av kursledaren. Vi har ett nytt tema varje vecka och kursen pågår under tio veckor.

 

https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/seniorhalsa-pa-distans-320512/

undefined

Livet nu och sen

Det är en ny tid vi lever i. Alla av oss blir påverkade av Corona på ett eller annat sätt. Mina elever jag har i undervisning på gymnasiet kan inte ta studenten som vanligt, mina barns fotbollsmatcher och dansuppvisningar sker utan föräldrar och publik, jag kan inte träffa mina föräldrar och min svärmor som jag brukar, människor dör och mitt företag svajar.

Men när jag för en kort stund kan hålla allt detta från mig så tänker jag att det i varje kris blir en möjlighet att tänka över hur mitt liv är och vad jag vill fylla det med. Vem jag vill fylla det med. På vilket sätt jag vill fylla livet.

Jag lyssnade på Emil Jensen häromdagen. Har du inte lyssnat på honom så rekommenderar jag det starkt, både hans morgonprat i radio och hans musik. Jag älskar allt han gör! I alla fall så sa han sa han när jag lyssnade på honom att han vet inte vad som han blir mest rädd av....de som säger att allt kommer att bli som vanligt igen eller de som säger att ingenting kommer att bli som vanligt igen. Han säger att vi kanske ska ta tillfället i akt att göra världen till en bättre plats. Eller så tolkar jag honom. Och det är precis det jag menar.

Jag vet vem jag ska visa extra mycket kärlek till, vem som har ställt upp för mig, vem jag saknar mest. Så om du kan ställa dig bredvid allt som händer, fundera på vad du vill fylla ditt liv oavsett om livet går tillbaka till det gamla eller om du lever i det nya.

Kram

 

Vill du höra Emil Jensen så hittar du honom här:

https://sverigesradio.se/gruppsida.aspx?grupp=9030

 

undefined

 

Vara här och nu och gilla läget

Idag hade jag en intressant diskussion med en kvinna om att vara här och nu och gilla läget. Vi pratade om det utifrån ett yogiskt perspektiv, för det är väl egentligen just det som yoga handla om. Att lättare acceptera ett här och nu. Vara i det. Gilla läget. Och i bästa fall njuta av det. Jag har hållit på med yoga i över 15 år och ändå har jag svårt för att gilla läget. I alla fall när det är kris som det är nu i världen och för mig själv på olika plan. När livet är lätt då har jag lätt för att stanna upp och njuta. Att fascineras av det lilla. Men när det är svårt blir att vara här och nu så mycket svårare för mig. Kanske är det så för alla. Men någonstans, långt inne i mig, hör jag en viskande röst som säger att det blir bättre. En röst som säger att jag kan ha tillit till att allt går vidare. Utvecklas och ändras kanske. Men det går vidare. Den rösten tror jag yogan har lärt mig. Nu behöver jag mest öva på att faktiskt lyssna på den svaga viskningen när det är som allra mörkast.

 

undefined

 

Träna under och efter karantän

Nu är kursen klar!

Träna under och efter karantän heter kursen som en privatperson har valt att investera i. Nu kan du träna hemma i lugn och ro i dessa virustider.

Kursen innehåller:

 • Filmade träningspass
  • Tre yogapass
  • Ett danspass
  • Ett pass i funktionell styrketräning
 • Teori och föreläsning om fysisk aktivitet
 • Träningsupplägg för dig som vill komma igång med din träning

 

Allt detta blir ditt för 200 kr, om du går kurs hos oss har du 50% rabatt. Kursen ligger på Google Classroom så allt du behöver är ett konto på Google (det är gratis att skapa ett konto). Du har tillgång till kursen i 1 månad, om du vill ha kursen under längre tid hör du bara av dig till oss.

 

Hör av dig om du har några frågor eller om du vill anmäla dig till stina@alegriahou.se

undefined

Jag har varit med om något fantastiskt!

Jag har varit med om något fantastiskt! Jag blev kontaktad av en person som ville göra skillnad i vårt samhälle nu när så många är drabbade av Corona på olika sätt. Hen ville stödja både småföretagare och ge människor som är i karantän eller har varit sjuka en möjlighet att må bra. Tillsammans har vi spånat fram ett program som vi kallar "Träning under och efter karantän". Detta program kommer att bestå av filmade träningspass i yoga, mindfulness, dans och funktionell träning som du kan göra hemma eller ute i naturen. Förutom filmade träningspass kommer det att finnas teori om träning samt träningsupplägg för den som vill komma igång med sin träning. Och det bästa av allt är att denna fantastiska person har donerat pengar till det här projektet så att alla människor kan få ta del av det till en kostnad av 200 kr.

 

Jag har intervjuat personen, som vill vara anonym, om tankarna kring projektet:

 • Hur kommer det sig att du som privatperson vill bidra i det här projektet?

Jag vill bidra med samhällsnytta och framförallt glädje, hälsa och livslust för människor i dessa jobbiga tider. Men eftersom jag har möjlighet att jobba fulltid har jag varken tid eller kunskap att själv konkret hjälpa människor. På det här sättet kan jag göra det jag är bra på i mitt jobb, investera ekonomiskt i projektet och skapa en tjänst som hjälper mina medmänniskor.

Men det finns också andra mer privata anledningar. Jag har själv haft Coronalikanande symtom som visserligen varit milda men som har gjort mig liggande och stillasittande under en längre tid. Jag känner mig osäker på hur och vad jag ska göra för att komma igång på ett säkert sätt. Jag vill inte gå till gym för risken att smitta andra. Programmet skulle vara precis det jag behöver i detta läget. Min tanke är att andra säkert också känner så. Jag vill kunna bidra till samhörighet och glädje i dessa tider. Det är en väldigt konkret sak att satsa på. Jag ser att mina pengar ger direkt effekt. Det tycker jag känns bra!

 

 •  Vilka effekter hoppas du projektet ska ge?

Jag hoppas att projektet ska sprida glädje och livslust. Jag hoppas också att projektet ska vara en del i att människor inte ska ta för fysisk och psykisk skada i kölvattnet till Corona. Jag hoppas även kunna inspirera andra bidragsgivare som på detta sätt kan använda sina pengar till en direkt nytta för andra samtidigt som de stödjer småföretag. Det kan vara inom hälsa men också inom andra områden våra kreativa småföretagare kan erbjuda. Det hade varit fantastiskt om en ny trend kunde skapas.

 

 • Har du några tips eller råd till andra som vill göra likande projekt?

Höll ögonen öppna på Facebook och andra sociala medier. Kontakta Alergría och diskutera möjliga upplägg.

 

 • Är det något mer du vill berätta?

Alla kan göra något utifrån sina förutsättningar. Vi behöver inte upptäcka hjulet alla av oss. Vi kan också stödja dem som har kunskap, tid och möjlighet att hjälpa andra.

 

 

Så håll ögonen öppna, inom någon vecka kommer projektet vara klart!

 

undefined

Hälsa och Välbefinnande

Nu lanserar vi en ny kurs Hälsa och välbefinnande! Detta är en webbaserad kurs om hälsa och välmående. I kursen ingår filmade föreläsningar med efterföljande diskussions och reflektionsövningar.

 

• Hälsa och välbefinnande
• Fysisk aktivitet
• Kost
• Stress och stresshantering
• Självkänsla och självförtroende

 

Kostnad: 2500 kr 

 

Hör av dig för mer information!

undefined

Home ← Older posts