Alegria Hälsa och Utbildning

Älskar att skriva

Jag älskar att skriva. Och jag skriver ofta och mycket. Om olika saker. På olika sätt. Jag har alltid skrivit mycket dagbok. Att skriva är ett sätt för mig att öka min egen förståelse för det jag tänker och det jag känner. När allt är ett virrevarr inom mig blir skrivandet ett sätt för mig att förstå vad det egentligen handlar om. Det blir en ögonblicksbild över mitt inre. Och jag blir lugnare när jag har fått ner det jag tänker och känner på papper. Egentligen kan jag elda upp pappret efteråt och aldrig läsa det igen. För det handlar inte om att läsa utan det handlar om att formulera. För mig själv.

När jag var liten skrev jag brev till min älskade farmor och hon skrev till mig. Det gjorde jag fram tills hon gick bort. Jag kan fortfarande skriva brev till människor som berör mig. Ofta utan att skicka iväg men som ett sätt att prata med personen. Då känner jag mig nära på något sätt.

Jag skriver även en del faktaböcker och läromedel. Även det ger mig njutning. Att läsa in mig och välja ut det som är mest relevant i just det sammanhanget. Och sedan formulera det så att läsaren tycker att det är intressant och vill läsa vidare. Just nu håller jag och Karolina på att formulera våra tankar kring hur yoga och skrivande kan korsbefrukta varandra. Det kommer att landa i en bok och även i vår sommarkurs på Fridhems folkhögskola i sommar - Yoga fram ditt skrivande. Vill du skriva och yoga med oss kan du anmäla dig på:

https://fridhem.fhsk.se/SummerCoursesPage/coursedetails/776/nomodal

 

Men det bästa skrivandet är ändå det kreativa skrivandet för mig. När jag får skriva hur jag vill om vad jag vill. Låta karaktärer få älska, hata, skratta och gråta och få följa med på deras resa. När jag är där mår jag som allra bäst!

 

undefined

 

Alla hjärtans dag

Kärlek

 

Idag är det alla hjärtans dag. En dag då kärleken ska firas. Av princip är jag emot all kommersialism som finns med alla dessa dagar. I hjärtat vill jag bli uppmärksammad lite extra just denna dag. För det är ändå en kärlekens dag. Och kärlek är något fint. Kanske det finaste som finns. Svårt. Men fint. Jag googlade kärlek och det första som kom upp (förutom bilder på hjärtan) var wikipedias sida. Så här definieras kärlek enligt wikipedia: 

 

Kärlek är ett spektrum av känslor och attityder som präglas av ömhet, tillgivenhet, samhörighet och villighet till uppoffring 

 

Wikipedia i all ära men den finaste definitionen jag någonsin hört om kärlek är:

 

Kärlek är hud mot hud, tanke mot tanke, ärligt fråga och ärligt svara

 

Oavsett vilken definition du har på kärlek så skickar jag lite kärlek till dig just idag. Alla människor borde känna kärlek varje dag. Jag vet att ofrivillig ensamhet är en stor faktor för att människor i Sverige mår dåligt. Så varför inte använda den här dagen till att ge oss själva och varandra lite extra kärlek. Trots all kommersialism så är tanken på att fira kärleken fin tycker jag.

 

Ha en kärleksfull helg alla!

 

undefined

Kärleksmeditation

En person som har inspirerat mig mycket är yogin Simon Krohn. För ett tag sedan var jag med på en meditation ledd av honom som kallas "Loving Kindness" eller som jag kallar kärleksmeditation. Det handlar om att skicka värme och kärlek till personer, både personer vi tycker om och personer vi har svårt för. Han förklarade allt så enkelt när han sa:

"Kanske går det inte att skicka kärlek till någon, men vi vet faktiskt inte om det går. Ingen har bevisat att det inte går. Och det kan i alla fall aldrig skada någon att vi tänker gott om personen."

Det har jag tagit fasta på. Framförallt får meditationen mig att må bra. Ibland tillägnar jag meditationen till mig själv, ibland till någon jag tycker om som jag känner behöver det, ibland till någon jag har svårt för och ibland gör jag alla stegen nedan. Vill du prova så har du en variant på övningen här.

 

  • Börja med att sätta dig bekvämt. Välj tre ord som du önskar en människa du älskar. Förslag på ord är kärlek, vänskap, lust, glädje, styrka, passion, harmoni. Slut ögonen och ta 10 djupa andetag.
  • Se nu dig själv framför dig, önska dig själv väl och ge dig själv kärlek. Upprepa dina tre ord i meningen: Jag önskar mig kärlek, lugn och harmoni. Stanna här i några minuter och upprepa meningen tyst eller högt.
  • Ta några djupa andetag och byt sedan fokus till en person som du tycker mycket om. Se personen framför dig och upprepa mantrat: Jag önskar X kärlek, lugn och harmoni. Stanna här i några minuter och upprepa meningen tyst eller högt.
  • Ta några djupa andetag och byt sedan fokus till en person som du varken gillar eller ogillar. En person som är neutral för dig. Se personen framför dig och upprepa mantrat: Jag önskar X kärlek, lugn och harmoni. Stanna här i några minuter och upprepa meningen tyst eller högt.
  • Ta några djupa andetag och byt sedan fokus till en person som du inte tycker om. Se personen framför dig och upprepa mantrat: Jag önskar X kärlek, lugn och harmoni. Stanna här i några minuter och upprepa meningen tyst eller högt.
  • Avsluta med att ta 10 djupa andetag med fokus på själva andetaget och försök att släppa alla andra tankar.

 

Vill du veta mer om Simon Krohn så rekommenderar jag hans bok "Närmare något"!

 

undefined

Sommaren närmar sig!

Nu är äntligen katalogen till sommarens kurser på Fridhem här! Min oas, det ställe där jag mår som allra bäst. Fridhem har fått mig att våga skriva, att våga vara kreativ, att våga vara mig själv. Precis som sommarproducent Daniel skriver i inledningen av broschyren: "en oas, ett pax, en liten del av jorden där jag faktiskt kan andas ut för en stund."

 

I år har jag och fantastiska Karolina en kombinerad kurs i skrivande och yoga som vi kallar Yoga fram ditt skrivande. Under vecka 29 kommer vi att skriva och yoga tillsammans för att öppna upp oss och deltagarna för vår kreativitet, vårt lugn och vår glädje. Platserna är begränsade så om du vill följa med oss i detta så öppnar anmälning till alla sommarens kurser på söndag (26/1) 14.00. 

 

Det finns massvis med spännande kurser den här sommaren inom hälsa och skapande. Jag kommer själv gå någon kurs för min skull. För att ge mig själv det bästa jag kan ge mig själv.

 

Alla kurser hittar du på https://fridhem.fhsk.se/SummerCoursesPage

Jag kommer också ha med mig ett gäng broschyrer så säg till om du vill ha!

 

Hoppas vi ses i sommar!

 

undefined

Släppa taget och ha tillit

Varför är det så svårt? Det där med att släppa taget och våga lita på processen?

För mig är det svårt….att ha tillit till att saker löser sig utan att jag behöver fixa och trixa. Jag vill gärna lösa problem, planera och förbereda och har så svårt för att bara låta saker ha sin gång. Att lita på att saker löser sig. Utan att jag blandar mig i. Jag brukar tänka att saker och ting händer av en mening. Ofta förstår jag inte meningen förrän senare och nu tänker jag att jag behöver öva på att lita på mig själv. Lita på känslan. Lita på kärleken. Lita på livet. Det hjälper inte att jag vill att saker ska hända snabbare än vad de gör. Men oj vad det är svårt. Jag har ändå massa metoder till min hjälp som yoga, meditation och andningsövningar….men när jag behöver dom som mest, när jag är som mest otålig, har jag som svårast att använda mig av dessa metoder. Fast om jag inte hade haft dessa metoder hade nog allt varit ännu värre så jag kanske ska lita på mina metoder också. Att de är bra för mig….

Så nu tar jag ett djupt andetag, övar på att koppla på ett sinne i taget, stannar upp i sinnet tex hörseln och bara låter mig vara där en stund…

 

undefined

Home ← Older posts